2014. július 6., vasárnap

20 tény, amit biztos nem tudtál a Harry Potter filmekről

Íme 20 érdekesség a Harry Potter filmek készületeiről! :)


1. Amikor David Heyman, a Harry Potter filmek vezető producere megkapta a Bölcsek kövét, hetekig azon a polcán hagyta, mit a nem olyan fontos dolgoknak tartott fent.

2. Az 1. forgatókönyvét Richard Curtis írta volna. Ő csak akkor vállalta volna el, ha a filmet Mike Newellt rendezi, de utóbbi visszautasította David Heyman ajánlatát. A Warner Bros Chris Colombust választotta.  

3. A Warner Bross arra is gondolt, hogy Alen Parker, Terry Gillam vagy Steven Spielberg rendezze A Bölcsek kövét. Spielberg a Haley Joel Osmnetet (a Hatodik érzék szereplőjét) szerette volna Harry szerepére, de J. K. Rowling és a W. B. úgy gondolták, hogy a főbb szerepeket brit színészek fogják játszani. Végül is nem Spielberg rendezte a filmet, mivel az írónő művéhez kellet volna alkalmazkodnia, és nem kapott volna szabad kezet. 

4. David Heyman Daniel Radcliffe-t egy előadás közben, a nézőtéren látta meg. Mivel ismerte a Daniel apukáját, hamar fel is hívta. Azt nem tudta, hogy a családot már Columbus is felkereste, de őt visszautasították.  De Heyman sikerrel járt: rábeszélte Danielt és édesanyját egy kávéra.

 David Heyman és Daniel Radcliffe kicsit később :)

5. A producerek arra gondoltak, hogy a Hermione-t játszó lánynak is lapátfoga kellene, hogy legyen. Tanya Seghatchian (az egyik producer) Emma Watson meghalhatását követően a következőt jegyzetelte: „Tökéletes! De túl szép.”

6. Az írónő megtartotta a könyvei titkát.  Még a producereknek sem monda meg, hogy fog folytatódni a történet, ezért mindig elküldték neki a forgatókönyveket, nehogy véletlen valami olyan kerüljön bele, ami később gubancot okozhat a többi történetben. 

7. Alfonso Cuarón, aki a harmadik filmet rendezte, megkérte a három jó barátot, hogy segítsenek a figuráik kidolgozásában: írjanak 1-1 fogalmazásrt róluk! Ők pont úgy teljesítették a feladatot, ahogy azt Harrytől, Hermiónétól és Rontól elvárhattuk: Daniel egy, Emma tíz oldalt írt, Rupert pedig el sem készítette a feladatot.

 Alfonso Cuarón és Emma Watson az Azkabani fogoly forgatásán.
(Háttérben látható Daniel Radcliffe és Tom Felton is)

8. Mike Newell a negyedik részt rendezte. Ő jobban ismerte kollégáinál a bentlakásos sulikat. Viszont, azzal eléggé megijesztette Davis Heymant, mikor azzal állt elő, hogy egy hollywoodi film mintájára készítené el a Tűz Serlegét.

9. A producerek úgy döntöttek, hogy egy év után lecserélik a rendezőket. Colombusnak felajánlották a harmadik, Cuarónak a negyedik, Newellnek az ötödik jegyzését, de nem vállalták el, mivel mindhármukat lefárasztotta a munka. David Yates, viszont kivétel volt. Ő rendezte az utolsó négy filmet, mivel ő akarta megcsinálni az utolsó rész. "Ez olyan, mint a hullámvasút, az elején és a végén lenni a legizgalmasabb, nem pedig a közepén". – mondta. 

10. A finálé, vagyis Harry Potter és a Halál ereklyéi felvétele tizennyolc hónapot vett igénybe. Nem a történet menete szerint vették fel a filmet, hanem egyszerre, a jeleneteket összekeverve.

11. A heteik filmet nem azért bontották ketté, hogy még több pénzhez jussanak ez által. Steve Kloves felhívta a producereket, hogyha nem szeretnének több mint ötórás filmet, akkor több részbe kéne bontani a Halál ereklyéit. Nem csak kettő, de akár három film is kijönne belőle.

12. Amikor az utolsó jelenet befejeztével Yates elkiáltotta magát, hogy „Ennyi!”, mind a három főszereplő elsírta magát. 

A három jó barát egymás nyakába borulva sír

13. Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson szerződése az egész sorozat forgatása tiltotta, hogy drasztikusan megváltoztassák a frizurájukat, vagy rizikósabb sportokat űzzenek.

14. "Kilenc éves kora óta ismerem Emmát, olyan, mintha testvérek lennénk. Egyszerűen fura volt, hogy meg kell csókolnom". – nyilatkozta Rupert, miután elárulta, hogy hiába próbálták reálisan megoldani azt bizonyos csókot, nem volt hangulatuk hozzá.

15. "Valóságos Niagara volt. Huszonötször vettük fel a jelenetet, én meg közben arra gondoltam, 'nem is sejtitek, mi történik odalent'". – mondta Helena Bonham Carter. A Félvér Herceg forgatása közben a színésznő épp a kislányát várta, és mikor az egyik jelenetben sikítoznia kellet, összepisilte megát. 

16. A legtöbbször a Roxfort nagytermének díszletét használták, a Mágiaügyi Minisztériumét építették a legtöbb ideig.

17. Matthew Lewis, vagyis a Neville Longbottomot játszó színész elmondta, hogy először a gyerekek nem nagyon akartak barátkozni a felnőttekkel, de ahogy felcseperedtek, ez egyre inkább megváltozott. "Az utolsó évet sokkal jobban élveztem, mint a korábbi időszakot, mert Alan Rickmannel dumáltam a rántottakészítésről, Michael Gambon pedig perverz vicceket mesélt".

18. A látványtervező, Stuart Craig elmesélte, hogy mikor először volt alkalma találkozni az írónőnkkel, elkezdte őt faggatni a Roxfort kastély helyezkedéséről. Rowling rögtön le is rajzolta neki egy részletes térkép formájában. Craig ezt még az utolsó filmnél is használta.

19. Heyman, mikor kiadták az Bölcsek kövét, nem gondolta, hogy mind a hét részt meg fogják filmesíteni. Csak az után hitte el, hogy sikerülhet, miután megcsinálták a negyedik részt.

20. Heyman figyelt rá, hogy a első filmnél Warner Bross ízlésének megfelelő munkát nyújtsanak, mivel ők végig árgus szemekkel figyelték minden mozdulatukat. A stúdió ezek után már nagyobb szabadságot kapott, így Columbus mellett más rendezők is szóba jöhettek.

Forrás: Origo

Remélem tetszett az első bejegyzésem! Kommenteljetek bátran, várom a megjegyzéseiteket ;)
Száva Potter 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése